UPSC Prelims Quiz


Q1. The word Hindu as reference to the people of Hind(India) was first used by:
       a.  the Greeks
       b.  the Romans
       c.  the Chinese
       d.  the Arabs



Answer: d - the Arabs


Q2. Who among the following was a Brahmavadini who composed some humns of the vedas?
   
       a.  Lopamudra
       b.  Gargi
       c.  Leelavati
       d.  Savitri



Answer: a - Lopamudra


Q3. Which of the following temples figured in the news regarding the institution of the Devadasi
       a.  Jagannath temple, Puri
       b.  Pashupatinath temple, Katmandu
       c.  Kandariya Mahadev temple, Khajuraho
       d.  Chausath Yogini temple, Bhedaghat



Answer: a - Jagannath temple, Puri


Q4. The river most mentioned in early vedic literature is
       a.  Sindhu
       b.  Sutudri
       c.  Sarasvati
       d.  Ganga



Answer: a - Sindhu


Q5. Which one of the following statements regarding Ashoka stone pillars is incorrect?
   
       a.  They are highly polished
       b.  They are monolithic
       c.  The shaft of pillars is tapering in shape
       d.  These are parts of architectural structures



Answer: d - These are parts of architectural structures


Q6. Which one of the following scripts of ancient India was written from right to left?
   
       a.  Brahmi
       b.  Nandnagari
       c.  Sharada
       d.  Kharosthi



Answer: d - Kharosthi


Q7. Many of the Greeks, Kushanas and Shakas embraced Buddhism rather than Hinduism because:
       a.  Buddhism was in the ascendant at that time
       b.  they had renounced the policy of war and violence
       c.  caste-ridden Hinduism did not attract them
       d.  Buddhism provided easier access to Indian society



Answer: c - caste-ridden Hinduism did not attract them


Q8. The Ashoka major rock edicts which tell us about the Sangam Kingdom include rock edicts:
       a.  I and X
       b.  I and XI
       c.  II and XIII
       d.  II and XIV



Answer: c - II and XIII


Q9. Which one of the following was initially the most powerful city state of India in the 6th century B.C. ?
   
       a.  Gandhar
       b.  Kamboj
       c.  Kashi
       d.  Magadh



Answer: d - Magadh


Q10. The Indo-Laws Kingdom set up in north Afghanistan in the beginning of the second century B.C. was:
       a.  Bactria
       b.  Scythia
       c.  Zedrasia
       d.  Aria



Answer: a - Bactria