UPSC Prelims Quiz


Q1. In ancient Indian Buddhist monasteries, a ceremony called Pavarana used to be held. It was the:
       a.  occasion to elect the Sanghparinayaka and two speakers one on Dhamma and the other on Vinaya
       b.  confession by monks of their offences committed during their stay in the monasteries during the rainy season
       c.  ceremony of initiation of new person into the Buddhist Sangha in which the head is shaved and when yellow robes are offered
       d.  gathering of Buddhist monks on the next day to the full-moon day of Ashadha when they take up a fixed abode for the next four months of the rainy season



Answer: b - confession by monks of their offences committed during their stay in the monasteries during the rainy season


Q2. The ancient Indian play Mudrarakshasa of Visakhadutt has its subject on:
       a.  a conflict between Gods and Demons of ancient Hindu lore
       b.  a romantic story of an Aryan prince and a tribal woman
       c.  the story of the power struggle between two Aryan.
       d.  the court intrigues at the time of Chandragupta



Answer: d - the court intrigues at the time of Chandragupta


Q3. Who among the following was not a contemporary of the other three?
   
       a.  Bimbsara
       b.  Gautama Buddha
       c.  Milinda
       d.  Prasenjit



Answer: c - Milinda


Q4. Who among the following laid the foundation of Rashtrakuta Empire?
   
       a.  Amostghavarsha I
       b.  Dantidurga
       c.  Dhruva
       d.  Krishna I



Answer: b - Dantidurga


Q5. The Jain philosophy holds that the world is createdand maintained by
       a.  Universal Law
       b.  Universal Truth
       c.  Universal Faith
       d.  Universal Soul



Answer: d - Universal Soul


Q6. Regarding the Indus Valley Civilization, consider the following statements :1. It was predominantly a secular civilization and the religious element, though present, did not dominate the scene
   2. During this period, cotton was used for manufacturing textiles in India.
   Which of the statements given above is/are correct?
       a.  1 only
       b.  2 only
       c.  Both 1 and 2
       d.  Neither 1 nor 2



Answer: c - Both 1 and 2


Q7. With reference to the history of philosophical thought in India, consider the following statements regarding Sankhya school:1. Sankhya does not accept the theory of rebirth or transmigration of soul.
   2. Sankhya holds that it is the self-knowledge that leads to liberation and not any exterior influence or agent.
   Which of the statements given above is/are correct?
       a.  1 only
       b.  2 only
       c.  Both 1 and 2
       d.  Neither 1 nor 2



Answer: b - 2 only


Q8. Which one of the following describes best the concept of Nirvana in Buddhism?
   
       a.  The extinction of the flame of desire
       b.  The complete annihilation of self
       c.  A state of bliss and rest
       d.  A mental stage beyond all comprehension.



Answer: a - The extinction of the flame of desire


Q9. Which one of the following pairs does not form part of the six systems of Indian Philosophy?
   
       a.  Mimamsa and Vedanta
       b.  Nyaya and Vaisheshika
       c.  Lokayata and Kapalika
       d.  Sankhya and Yoga



Answer: c - Lokayata and Kapalika


Q10. The national motto of India, ‘Satyameva Jayate’ inscribed below the Emblem of India is taken from
       a.  Katha Upanishad
       b.  Chandogya Upanishad
       c.  Aitareya Upanishad
       d.  Mundaka Upanishad



Answer: d - Mundaka Upanishad