UPSC Prelims Quiz


Q1. Which of the following Kingdoms were associated with the life of the Buddha?
   1. Avanti
   2. Gandhara
   3. Kosala
   4. Magadha
   Select the correct answer using the code given below.
       a.  1, 2 and 3
       b.  2 and 4.
       c.  3 and 4 only
       d.  1, 3 and 4



Answer: c - 3 and 4 only


Q2. With reference to the art and archaeo-logical history of India, which one among the following was made earliest?
   
       a.  Lingaraja Temple at Bhubneshwar
       b.  Rock-cut Elephant at Dhauli
       c.  Rock-cut Monuments at Mahabalipuram
       d.  varaha Image at Udayagiri



Answer: b - Rock-cut Elephant at Dhauli


Q3. With reference to Indian history, who among the following is a future Buddha, yet to come to save the world?
   
       a.  Avalokiteshvara
       b.  Lokesvara
       c.  Maitreys
       d.  Padmapani



Answer: c - Maitreys


Q4. Consider the following pairs Craft vs Heritage of: 1. Puthukkuli shawls: Tamilnadu
   2. Sujni embroidery: Maharashtra
   3. Uppada Jamdani saris: Karnataka
   
   Which of the pairs given above is/are correct?
       a.  1 only
       b.  1 and 2
       c.  3 only
       d.  2 and 3



Answer: a - 1 only


Q5. In which of the following relief sculpture inscriptions is 'Ranyo Ashoka' mentioned along with the stone portrait of Ashoka?
   
       a.  Kanganahalli
       b.  Sanchi
       c.  Shahbazgarhi
       d.  Sohgaura



Answer: a - Kanganahalli


Q6. Consider the following:1. Deification of the Buddha
   2. Treading the path of Bodhisattvas
   3. Image worship and rituals
   Which of the above is/are the feature/features of Mahayana Buddhism?
       a.  1 only
       b.  1 and 2 only
       c.  2 and 3 only
       d.  1,2 and 3



Answer: d - 1,2 and 3


Q7. With reference to the cultural history of India, which one of the following is the correct discription of the term 'paramitas'?
   
       a.  The earliest Dharmashastra texts written in aphoristic style.
       b.  Philosophical schools that did not accept the authority of Vedas.
       c.  Perfections whose attainment led to the Bodhisattva path
       d.  Powerful merchant guilds of early medieval south India.



Answer: c - Perfections whose attainment led to the Bodhisattva path


Q8. With reference to the scholars/litterateurs of ancient India, consider the following statements:1. Panini is associated with Pushyamitra Shunga
   2. Amarasimha is associated with Harshavardhana
   3. Kalidasa is associated with Chandra Gupta - II
   Which of the following statements given above is/are correct?
       a.  1 and 2 only
       b.  2 and 3 only
       c.  3 only
       d.  1, 2 and 3



Answer: c - 3 only


Q9. Which of the following phrases defines the nature of the 'Hundi' generally referred to in the sources of the post-Harsha period?
   
       a.  An advisory issued by the kind to his subordinates
       b.  A diary to be maintained for daily accounts
       c.  A bill of exchange
       d.  An order from the feudal lord to his subordinates



Answer: c - A bill of exchange


Q10. With reference to the history of India, the terms "kulyavapa" and "dronavapa" denote
       a.  measurement of land
       b.  coins of different monetary value
       c.  classification of urban land
       d.  religious rituals



Answer: a - measurement of land