UPSC Prelims Quiz


Q1. Match List-1 with List-2 and select the correct nswer (using codes given below the lists) List-1 List - 2
   A. Vikrama era 1. 3102 B.C.
   B. Saka era 2. 320 A.D
   C. Gupta era 3. 78 A.D
   D. Kali era 4. 58 B.C
    5. 248 A.D
   
       a.  A-2, B-4. C-5. D-1
       b.  A-1, B-3, C-2, D-4
       c.  A-4, B-5, C-2, D-3
       d.  A-4, B-3, C-2, D-1



Answer: d - A-4, B-3, C-2, D-1


Q2. In Sanskrit plays written during the Gupta period women and sudra speak:
       a.  Sanskrit
       b.  Prakrit
       c.  Pali
       d.  Sauraseni



Answer: b - Prakrit


Q3. Which one of the following is not a parto fo early Jains literature?
   
       a.  Therigatha
       b.  Acarangasutra
       c.  Sitrrakritanga
       d.  Brhatkalpasutra



Answer: a - Therigatha


Q4. Which of the following were common to both Buddhism and Jainism?
    1. Avoidance of extermities of penance and enjoyement
   2. Indifference of the authority of vedas
   3. Denial of efficacy of rituals
   4. Non injury to animal life
   Select the answer using the codes given below:
       a.  1, 2, 3,4
       b.  2, 3, 4
       c.  1, 3, 4
       d.  1, 2



Answer: b - 2, 3, 4


Q5. The famous dialogue between Nachiketa and Yama is mentioned in the:
       a.  Chhandogyopanishad
       b.  Mundakopanishad
       c.  Kathopanishad
       d.  Kenopanishad



Answer: c - Kathopanishad


Q6. Milindapanho is in the orm of a dialogue between Kind Menander and Buddhist monk:
       a.  Nagasena
       b.  Nagarjuna
       c.  Nagabhatta
       d.  Kumarilabhatta



Answer: a - Nagasena


Q7. Which of the following pairs are correctly matched?
   1. Mrichchakatikam–Shudraka
   2. Buddhacharita–Vasuvandhu
   3. Mudrarakshasha–Vishakadatta
   4. Harshacharita–Banabhatta
   Select the correct answer using the codes given below:
       a.  1, 2, 3 and 4
       b.  1, 3 and 4
       c.  1 and 4
       d.  2 and 3



Answer: b - 1, 3 and 4


Q8. What is the correct chronological order in which the following appeared in India?
   1. Gold coins
   2. Punch marked silver coins
   3. Iron plough
   4. Urban culture
   Select the correct answer using the codes given below:
       a.  3, 4, 1, 2
       b.  3, 4, 2, 1
       c.  4, 3, 1, 2
       d.  4, 3, 2, 1



Answer: d - 4, 3, 2, 1


Q9. The term 'Aryan' denotes:
       a.  an ethnic group
       b.  a nomadic people
       c.  a speech group
       d.  a superior race



Answer: c - a speech group


Q10. Which one of the following ports handled the North Indian trade during the Gupta period?
   
       a.  Tamralipti
       b.  Broach
       c.  Kalyan
       d.  Cambray



Answer: a - Tamralipti