UPSC Prelims Quiz


Q1. The name by which Ashoka is generally referred to his inscriptions is:
       a.  Chakravati
       b.  Dharmadeva
       c.  Dharmakirti
       d.  Priyadarsi



Answer: d - Priyadarsi


Q2. The term 'Yavanapriya' mentioned in ancient Sanskrit texts denoted:
       a.  a fine variety of Indian muslim
       b.  ivory
       c.  damsels sent to the Greek court for dance performance
       d.  pepper



Answer: d - pepper


Q3. In the context of ancient Indian society which one of the following terms does not belong to the category of the other three?
   
       a.  Kula
       b.  Vamsa
       c.  Kosa
       d.  Gotra



Answer: c - Kosa


Q4. Who among the following is know for his work on medicine during the Gupta period
       a.  Saumilla
       b.  Sudraka
       c.  Shaunaka
       d.  Susrutha



Answer: d - Susrutha


Q5. Which one of the followind edicts mentions the personal name of Ashoka?
   
       a.  Kalsi
       b.  Rummindei
       c.  Special Kalinga Edict
       d.  Maski



Answer: d - Maski


Q6. In the mahayana Buddhism, the Bodhisatva Avalokitesvara was also known as:
       a.  Vajrapani
       b.  Manjusri
       c.  Padmapani
       d.  Maitreya



Answer: c - Padmapani


Q7. Assertion (A): According to Ashoka's edicts social harmony among the people was more important than religious devotion.Reason (R): He spread ideas of equity instead of promotion of religion
       a.  Both A and R are true but R is the correct explanation of A
       b.  Both A and R are true but R is not a correct explanation of A
       c.  A is true but R is false
       d.  A is false but R is true



Answer: a - Both A and R are true but R is the correct explanation of A


Q8. Which of the following pairs are correctly matched?
   1. Lothal : Ancient dockyard
   2. Sarnath : First Sermon of Buddha
   3. Rajgir : Lion capital of Ashoka
   4. Nalanda : Great seat of Buddhist learning
   Select the correct answer using the codes given below:
       a.  1, 2, 3 and 4
       b.  3 and 4
       c.  1, 2 and 4
       d.  1 and 2



Answer: c - 1, 2 and 4


Q9. Assertion (A): The Aham and Puram poems of the Padinen Kilukanakku group formed a continuation of the Sangam composition.Reason (R): They were included under the post-Sangam works as against the Sangam works proper.
       a.  Both A and R are true but R is the correct explanation of A
       b.  Both A and R are true but R is not a correct explanation of A
       c.  A is true but R is false
       d.  A is false but R is true



Answer: a - Both A and R are true but R is the correct explanation of A


Q10. Assertion (A): The emphasis of Jainism on non-violence (ahimsa) prevented agriculturalists from embracing Jainism.Reason (R): Cultivation involved killing of insects and pests.
       a.  Both A and R are true but R is the correct explanation of A
       b.  Both A and R are true but R is not a correct explanation of A
       c.  A is true but R is false
       d.  A is false but R is true



Answer: a - Both A and R are true but R is the correct explanation of A