UPSC Prelims Quiz


Q1. The concept of anuvrata was advocated by:
       a.  Mahayana Buddhism
       b.  Hinayana Buddhism
       c.  Jainism
       d.  The Lokayata school



Answer: c - Jainism


Q2. According to Mimamsa system of philosophy, liberation is possible by means by:
       a.  janan
       b.  bhakti
       c.  yoga
       d.  karma



Answer: d - karma


Q3. Which one of the following sculptures was invariably used green schist as the medium?
   
       a.  Maurya sculptures
       b.  Mathura sculptures
       c.  Bharhut sculptures
       d.  Gandhara sculptures



Answer: c - Bharhut sculptures


Q4. Match list-1 and list-2 and select the correct answers: List-1 List-2
   A. Vishakhadatta 1. Medicine
   B. Varahamihira 2. Drama
   C. Charaka 3. Astronomy
   D. Brahmagupta 4. Mathematics
   Codes:
   
       a.  A-1, B-3, C-4, D-2
       b.  A-2, B-1, C-3, D-4
       c.  A-2, B-3, C-1, D-4
       d.  A-3, B-4, C-1, D-2



Answer: c - A-2, B-3, C-1, D-4


Q5. The silver coins issued by the Guptas were called:
       a.  Rupaka
       b.  Karshapana
       c.  Dinara
       d.  Pana



Answer: a - Rupaka


Q6. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists: List-I (Author) List-II (Text)
   A. Varahamihira 1. Prabandha Chintamani
   B. Vishakhadatta 2. Mrichchha-Katikam
   C. Sudraka 3. Brihat-Samhita
   D. Bilhana 4. Devi-Chandraguptam
    5. Vikramankadeva-Charita
       a.  A – 3; B – 4; C – 5; D – 2
       b.  A – 3; B – 4; C – 2; D – 5
       c.  A – 5; B – 3; C – 4; D – 1
       d.  A – 1; B – 3; C – 5; D – 2



Answer: b - A – 3; B – 4; C – 2; D – 5


Q7. Which one of the following ancient Indian records is the earliest royal order to preserve food-grains to be utilised during the crises in the country?
   
       a.  Sohgaura Copper-plate
       b.  Rummindei Pillar-edict of Ashoka
       c.  Prayaga-prasasti
       d.  Mehrauli Pillar inscription of Chandra



Answer: a - Sohgaura Copper-plate


Q8. The concept of Eight fold path forms the theme of:
       a.  Dipavamsa
       b.  Divyavadana
       c.  Mahaparinibban
       d.  Dharma Chakara Pravartana Sutta



Answer: d - Dharma Chakara Pravartana Sutta


Q9. Assertion (A): The origin of feudal system in ancient India can be traced to military campaigns.Reason (R): There was considerable expansion of the feudal system during the Gupta period.
       a.  Both A and R are true but R is the correct explanation of A
       b.  Both A and R are true but R is not a correct explanation of A
       c.  A is true but R is false
       d.  A is false but R is true



Answer: b - Both A and R are true but R is not a correct explanation of A


Q10. Assertion (A): Ashoka annexed Kalinga to the Mauryan Empire.Reason (R): Kalinga controlled the land and sea routes to South India.
       a.  Both A and R are true but R is the correct explanation of A
       b.  Both A and R are true but R is not a correct explanation of A
       c.  A is true but R is false
       d.  A is false but R is true



Answer: a - Both A and R are true but R is the correct explanation of A