UPSC Prelims Quiz


Q1. Bronze icons of Nataraja cast during chola period invariably show the deity with:
       a.  eight hands
       b.  six hands
       c.  four hands
       d.  two hands



Answer: c - four hands


Q2. According to ancient Indian cosmogonic ideas the sequencial order of the cycle of four acons(yugas) is:
       a.  Dvapara, Krita, Treta and Kali
       b.  Krita, Dvapara, Treta and Kali
       c.  Krita, Treta, Dvapara and Kali
       d.  Treta, Dvapara, Kali and Krita



Answer: c - Krita, Treta, Dvapara and Kali


Q3. Which one of the following texts of ancient India allows divorce to a wife deserted by her husband?
   
       a.  Kamasutra
       b.  Manava Dharama Shastra
       c.  Sukra Nitisara
       d.  Arthashastra



Answer: d - Arthashastra


Q4. Match List-1 with List-2 and select the correct answer using the codes given below the lists: List-1 List-2
   A. Gupta 1. Badami
   B. Chandella 2. Panamalai
   C. Chalukya 3. Khajuraho
   D. Pallava 4. Deograh
   Codes:
       a.  A-4, B-3, C-1, D-2
       b.  A-4, B-2, C-3, D-1
       c.  A-2, B-3, C-4, D-1
       d.  A-3, B-4, C-1, D-2



Answer: a - A-4, B-3, C-1, D-2


Q5. Which one of the following was a corporation of merchants in ancient India?
   
       a.  Chaturvedimangalam
       b.  Parishad
       c.  Ashtadikgaja
       d.  Manigrama



Answer: d - Manigrama


Q6. The Badami rock inscription of Pulakesin I is dated in the Saka year 465. If the same were to be dated in Vikrama Samvat, the year would be:
       a.  601.0
       b.  300.0
       c.  330.0
       d.  407.0



Answer: a - 601.0


Q7. From the third century AD when the Hun invasion ended the Roman Empire, the Indian merchants relied more and more on the:
       a.  African trade
       b.  West-European trade
       c.  South-East Asian trade
       d.  Middle-Eastern trade



Answer: c - South-East Asian trade


Q8. The following persons came to India at one time or another:1. Fa-Hien
   2. I-Tsing
   3. Megasthanese
   4. Hieun-Tsang
   The correct chronological sequence of their visits is
       a.  3, 1, 2, 4
       b.  3, 1, 4, 2
       c.  1, 3, 2, 4
       d.  1, 3, 4, 2



Answer: b - 3, 1, 4, 2


Q9. The practice of military governorship was first introduced in India by the:
       a.  Greeks
       b.  Shakas
       c.  Parthians
       d.  Mughals



Answer: a - Greeks


Q10. Which one of the following dynasties was ruling over North India at the time of Alexander's invasion?
   
       a.  Nanda
       b.  Maurya
       c.  Sunga
       d.  Kanva



Answer: a - Nanda