UPSC Prelims Quiz


Q1. Hoysala monuments are found in:
       a.  Hampi and Hosper
       b.  Halebid and Belur
       c.  Mysore and Bangalore
       d.  Sringeri and Dharwar



Answer: b - Halebid and Belur


Q2. Which one of the following pairs is correctly matched?
   
       a.  The Harappan civilization – Painted Greyware
       b.  The Kushans – Gandhra School of Art
       c.  The Mughals – Ajanta Paintings
       d.  The Marathas – Pahari School of Painting



Answer: b - The Kushans – Gandhra School of Art


Q3. Emperor Harsha's southward march was stopped on the Narmada river by:
       a.  Pulakesin-I
       b.  Pulakesin-II
       c.  Vikramaditya-I
       d.  Vikramaditya-II



Answer: b - Pulakesin-II


Q4. Consider the following statements:1. The Cholas defeated Pandya and Chera rulers and
   established their domination over peninsular
   India in the early medieval times.
   2. The Cholas sent an expedition against Sailendra
   empire of South-East Asia and conquered some
   of the areas.
   Which of these statements is/are correct?
       a.  Only 1
       b.  Only 2
       c.  Both 1 and 2
       d.  Neither 1 nor 2



Answer: c - Both 1 and 2


Q5. Between which of the following was the ancient town of Takshasila located?
   
       a.  Indus and Jhelum
       b.  Jhelum and Chenab
       c.  Chenab and Ravi
       d.  Ravi and Beas



Answer: a - Indus and Jhelum


Q6. With reference to the invaders in ancient India, which one of the following is the correct chronological order?
   
       a.  Greeks-Sakas-Kushanas
       b.  Greeks- Kushanas-Sakas
       c.  Sakas-Greeks- Kushanas
       d.  Sakas-Kushanas-Greeks



Answer: a - Greeks-Sakas-Kushanas


Q7. The “Dharma” and “Rita” depict a central Idea of ancient Vedic civilization of India. In this context, consider the following statements :
   1. Dharma was a conception of obligations and of the discharge of one’s duties to oneself and to others.
   2. Rita was the fundamental moral law governing the functioning of the universe and all it contained.
   Which of the statements given above is/are correct?
       a.  1 only
       b.  2 only
       c.  Both 1 and 2
       d.  Neither 1 nor 2



Answer: c - Both 1 and 2


Q8. With reference to the scientific progress of ancient India, which of the statements given below are correct?
   1. Different kinds of specialized surgical instruments were in common use by 1st century AD.
   2. Transplant of internal organs in the human body had begun by the beginning of 3rd century AD.
   3. The concept of sine of an angle was known in 5th century AD.
   4. The concept of cyclic quadrilaterals was known in 7th century AD.
   Select the correct answer using the codes given below:
       a.  1 and 2 only
       b.  3 and 4 only
       c.  1, 3 and 4 only
       d.  1, 2, 3 and 4



Answer: c - 1, 3 and 4 only


Q9. Which of the following characterizes / characterize the people of Indus Civilization?
   1. They possessed great palaces and temples.
   2. They worshipped both male and female deities.
   3. They employed horse-drawn chariots in warfare.
   Select the correct statement/statements using the codes given below.
       a.  1 and 2 only
       b.  2 only
       c.  1, 2 and 3
       d.  None of the statements given above is correct



Answer: b - 2 only


Q10. Which of the following statements is/are applicable to Jain doctrine?
   1. The surest way of annihilating Karma is to practice penance.
   2. Every object, even the smallest particle has a soul.
   3. Karma is the bane of the soul and must be ended.
   Select the correct answer using the codes given below.
       a.  1 only
       b.  2 and 3 only
       c.  1 and 3 only
       d.  1, 2 and 3



Answer: d - 1, 2 and 3