UPSC Prelims Quiz


Q1. Assertion (A): Harshavardhana convened the Prayag Assembly.Reason (R): He wanted to popularize only the Mahayana form of Buddhism.
       a.  Both A and R are true but R is the correct explanation of A
       b.  Both A and R are true but R is not a correct explanation of A
       c.  A is true but R is false
       d.  A is false but R is true



Answer: b - Both A and R are true but R is not a correct explanation of A


Q2. Which one of the Chola kings conquered Ceylon?
   
       a.  Aditya-I
       b.  Rajaraja-I
       c.  Rajendra
       d.  Vijayalaya



Answer: c - Rajendra


Q3. Mrichchhakatika' an ancient Indian book written by Shudraka deals with:
       a.  the love affair of a rich merchant with the daughter of a courtesan
       b.  the victory of Chandragupta II over the Shaka Kshatrapas of western India
       c.  the military expeditions and exploits of Samudragupta
       d.  the love affairs between a Gupta king and a princess of Kamarupa



Answer: a - the love affair of a rich merchant with the daughter of a courtesan


Q4. Consider the following statements:1. Vardhaman Mahavira's mother was the
   daughter of Lichchhavi chief Chetaka
   2. Gautama Buddha's mother was a princess from
   the Koshalan dynasty
   3. Parshvanatha, the twenty-third Tirthankara,
   belonged to Benaras
   Which of these statements is/are correct?
       a.  Only 1
       b.  Only 2
       c.  2 and 3
       d.  1, 2 and 3



Answer: c - 2 and 3


Q5. Consider the following statements:1. The Ikshvaku rulers of Southern India were
   antagonistic towards Buddhism.
   2. The Pala rulers of Eastern India were patrons of
   Buddhism.
   Which of the statement(s) given above is/ are correct?
       a.  1 only
       b.  2 only
       c.  Both 1 and 2
       d.  Neither 1 nor 2



Answer: b - 2 only


Q6. The Allahabad Pillar inscription is associated with which one of the following?
   
       a.  Mahapadma Nanda
       b.  Chandragupta Maurya
       c.  Ashoka
       d.  Samudragupta



Answer: d - Samudragupta


Q7. With reference to the history of ancient India, which of the following was/were common to both Buddhism and Jainism?
   1. Avoidance of extremities of penance and enjoyment
   2. Indifference to the authority of the Vedas
   3. Denial of efficacy of rituals
   Select the correct answer using the codes given below:
       a.  1 only
       b.  2 and 3 only
       c.  1 and 3 only
       d.  1, 2 and 3



Answer: b - 2 and 3 only


Q8. The Nagara, the Dravida and the Vesara are the
       a.  three main racial groups of subcontinent
       b.  three main linguistic divisions into which the languages of India can be classified
       c.  three main styles of Indian temple architecture
       d.  three main musical Gharanas prevalent in India



Answer: c - three main styles of Indian temple architecture


Q9. With reference to the history of Indian rock-cut architecture, consider the following statements:1. The caves at Badami are the oldest surviving rock-cut caves in India.
   2. The Barabar rock-cut caves were originally made for Ajivikas by Emperor Chandragupta Maurya.
   3. At Ellora, caves were made for different faiths.
   Which of the statements given above is/are correct?
       a.  1 only
       b.  2 and 3 only
       c.  3 only
       d.  1, 2 and 3



Answer: c - 3 only


Q10. The Chinese traveller Yuan Chwang (Hiuen Tsang) who visited India recorded the general conditions and culture of India at that time. In this context, which of the following statements is/are correct?
   1. The roads and river-routes were completely immune from robbery.
   2. As regards punishment for offences, ordeals by fire, water and poison were the instruments for determining the innocence or guilt of a person.
   3. The tradesmen had to pay duties at ferries and barrier stations.
   Select the correct answer using the codes given below.
       a.  1 only
       b.  2 and 3 only
       c.  1 and 3 only
       d.  1, 2 and 3



Answer: b - 2 and 3 only