UPSC Prelims Quiz


Q1. Who among the following presided over the Buddhist Council held during the reign of Kanishka at Kashmir ?
   
       a.  Parsva
       b.  Nagarjuna
       c.  Sudraka
       d.  Vasumitra



Answer: d - Vasumitra


Q2. Which one of the following animals was not represented seals and terracotta art of the Harappan culture?
   
       a.  Cow
       b.  Elephant
       c.  Rhinoceros
       d.  Tiger



Answer: a - Cow


Q3. Consider the following statements:1. The last Mauryan ruler, Brihadratha was
   assassinated by his commander-in-chief,
   Pushyamitra Sunga.
   2. The last Sunga king, Devabhuti was assassinated
   by his Brahmana Minister Vasudeva Kanva who
   usurped the throne.
   3. The last ruler of the Kanva dynasty was deposed
   by the Andhras.
   Which of these statements is/are correct?
       a.  1 and 2
       b.  Only 2
       c.  Only 3
       d.  1, 2 and 3



Answer: d - 1, 2 and 3


Q4. Consider the following statements:1. The Chinese pilgrim Fa-Hien attended the fourth
   Great Buddhist Council held by Kanishka.
   2. The Chinese pilgrim Hiuen-Tsang met Harsha
   and found him to be antagonistic to Buddhism.
   Which of the statements given above is/are correct?
       a.  1 only
       b.  2 only
       c.  Both 1 and 2
       d.  Neither 1 nor 2



Answer: d - Neither 1 nor 2


Q5. What does Baudhayan theorem (Baudhayan Sulva Sutras) relate to?
   
       a.  Lengths of sides of a right angled triangle
       b.  Calculation of the value of pi
       c.  Logarithmic calculations
       d.  Normal distribution curve



Answer: a - Lengths of sides of a right angled triangle


Q6. Anekantavada is a core theory and philosophy of which one of the following?
   
       a.  Buddhism
       b.  Jainism
       c.  Sikkhism
       d.  Vaishnavism



Answer: b - Jainism


Q7. Lord Buddha’s image is sometimes shown with the hand gesture called ‘Bhumisparsha Mudra’. It symbolizes
       a.  Buddha’s calling of the Earth to watch over Mara and to prevent Mara from disturbing his meditation
       b.  Buddha’s calling of the Earth to witness his purity and chastity despite the temptations of Mara
       c.  Buddha’s reminder to his followers that they all arise from the Earth and finally dissolve into the Earth, and thus this life is transitory
       d.  Both the statements (a) and (b) are correct in this context



Answer: b - Buddha’s calling of the Earth to witness his purity and chastity despite the temptations of Mara


Q8. The religion of early Vedic Aryans was primarily of
       a.  Bhakti
       b.  image worship and Yajnas
       c.  worship of nature and Yajnas
       d.  worship of nature and Bhakti



Answer: c - worship of nature and Yajnas


Q9. In the context of cultural history of India, a pose in dance and dramatics called ‘Tribhanga’ has been a favourite of Indian artists from ancient times till today. Which one of the following statements best describes this pose?
   
       a.  One leg is bent and the body is slightly but oppositely curved at waist and neck
       b.  Facial expressions, hand gestures and make-up are combined to symbolize certain epic or historic characters.
       c.  Movements of body, face and hands are used to express oneself or to tell a story.
       d.  A little smile, slightly curved waist and certain hand gestures are emphasized to express the feelings of love or eroticism.



Answer: a - One leg is bent and the body is slightly but oppositely curved at waist and neck


Q10. Consider the following historical places:1. Ajanta Caves
   2. Lepakshi Temple
   3. Sanchi Stupa
   Which of the above places is/are also known for mural paintings?
       a.  1 only
       b.  1 and 2 only
       c.  1, 2 and 3
       d.  None



Answer: b - 1 and 2 only