UPSC Prelims Quiz


Q1. Match List-I (Ancient site) with List-II (Archaeological finding) and select the correct answer using the codes given below the lists:List-I List-II
   (Ancient site) (Archaeological finding)
   A. Lothal 1. Ploughed field
   B. Kalibangan 2. Dockyard
   C. Dholavira 3. Terrcotta replica of a plough
   D. Banawali 4. An inscription comprising ten large sized signs of the Harappan script
       a.  A – 1; B – 2; C – 3; D – 4
       b.  A – 2; B – 1; C – 4; D – 3
       c.  A – 1; B – 2; C – 4; D – 3
       d.  A – 2; B – 1; C – 3; D – 4



Answer: b - A – 2; B – 1; C – 4; D – 3


Q2. Which one of the following statements is not correct?
   
       a.  The statue of Gomateshwara at Shravana Belagola represents the last Tirthankara of Jains.
       b.  India's largest Buddhist monastery is in Arunachal Pradesh.
       c.  Khajuraho temples were built under Chandela kings.
       d.  Hoysaleswara temple is dedicated to Siva.



Answer: a - The statue of Gomateshwara at Shravana Belagola represents the last Tirthankara of Jains.


Q3. With reference to ancient Jainism, which one of the following statements is correct?
   
       a.  Jainism was spread in South India under the leadership of Sthalabahu.
       b.  The Jainas who remained under the leadership of Bhadrabahu were called Shvetambaras after the council held at Pataliputra.
       c.  Jainism enjoyed the patronage of the Kalinga king Kharaavela in the first century BC.
       d.  In the initial stage of Jainism, the Jainas worshipped images unlike the Buddhist.



Answer: c - Jainism enjoyed the patronage of the Kalinga king Kharaavela in the first century BC.


Q4. Which one of the following four Vedas contains an account of magical charms and spells?
   
       a.  Rigveda
       b.  Yajurveda
       c.  Atharvaveda
       d.  Samaveda



Answer: c - Atharvaveda


Q5. There are only two known examples of cave paintings of the Gupta period in ancient India. One of these is paintings of Ajanta caves. Where is the other surviving example of Gupta paintings?
   
       a.  Bagh caves
       b.  Ellora caves
       c.  Lomas Rishi cave
       d.  Nasik caves



Answer: a - Bagh caves


Q6. India maintained its early cultural contacts and trade links with Southeast Asia across the Bay of Bengal. For this pre-eminence of early maritime history of Bay of Bengal, which of the following could be the most convincing explanation/explanations ?
   
       a.  As compared to other countries, India had a better ship-building technology in ancient and medieval times.
       b.  The rulers of southern India always partronized traders, Brahmin priests and Buddhist monks in this context.
       c.  Monsoon winds across the Bay of Bengal facilitated sea voyages
       d.  Both (a) and (b) are convincing explanations in this context



Answer: d - Both (a) and (b) are convincing explanations in this context


Q7. With reference to the guilds (Shreni) of ancient India that played a very important role in the country's economy, which of the following statements is/are correct?
   1. Every guild was registered with the central authority of the State and the king was the chief administrative authority on them.
   2. The wages, rules of work, standards and prices were fixed by the guild.
   3. The guild had judicial powers over its own members.
   Select the correct answer using the codes given below:
       a.  1 and 2 only
       b.  3 only
       c.  2 and 3 only
       d.  1, 2 and 3



Answer: c - 2 and 3 only


Q8. Some Buddhist rock-cut caves are called Chaityas, while the others are called Viharas. What is the difference between the two?
   
       a.  Vihara is a place of worship, while Chaitya is the dwelling place of the monks
       b.  Chaitya is a place of worship, while Vihara is the dwelling place of the monks
       c.  Chaitya is the stupa at the far end of the cave, while Vihara is the hall axial to it
       d.  There is no material difference between the two



Answer: b - Chaitya is a place of worship, while Vihara is the dwelling place of the monks


Q9. With reference to the Indian history of art and culture, consider the following pairs :Famous work of Sculpture Site
   
   1. A grand image of Buddha's Ajanta
   Mahaparinirvana with
   numerous celestial musicians
   above and the sorrowful
   figures of his followers below
   
   2. A huge image of Varaha Mount Abu
   Avatar (boar incarnation)
   of Vishnu, as he rescues
   Goddess Earth from the deep
   and chaotic waters, sculpted
   on rock
   
   3. “Arjuna’s Penance”/ Mamallapuram
   “Descent of Ganga” sculpted
   on the surface of huge boulders
   Which of the pairs given above is/are correctly matched?
       a.  1 and 2 only
       b.  3 only
       c.  1 and 3 only
       d.  1, 2 and 3



Answer: c - 1 and 3 only


Q10. With reference to Buddhist history, tradition and culture in India, consider the following pairs : Famous Shrine Location
   1. Tabo monastery and : Spiti Valley Spiti Valley
   temple complex
   2. Lhotsava Lhakhang Zanskar Valley
   temple, Nako
   3. Alchi temple complex Ladakh
   Which of the pairs given above is/are correctly matched?
       a.  1 only
       b.  2 and 3 only
       c.  1 and 3 only
       d.  1, 2 and 3



Answer: c - 1 and 3 only